torsdag 24 mars 2011

Födelsedag och tre rättersmiddag

Jisses, höll minsann på hela jäkla dagen igår. Men tog det ändå hyfsat lugnt, måste ju tänka på mitt blodtryck...

Middagen, som blev riktigt lyckad, bestod av Gubbaröra fyllda tunnbrödsrullar, Baconinlindad köttfärslimpa med ädelost-smak serverat med potatis, haricotverts och karljohanssvampsås och slutligen Bananatoffeepie.
Goddamn vad gott! Och goddamn vad mätta vi blev!

Och här kommer recepten :)


Gubbaröra
3 kokta ägg
1 burk matjessill, filéerna plus lite av spadet
1 burk creme fraiche (250g)
2 bananscharlottenlökar
ca 1 msk röd rom
nästan en hel paket frusen gräslök
vitpeppar

Koka äggen och låt svalna. Hacka matjessillen och lökarna Fint och häll ner i en bunke. Hacka även äggen och vänd ner tillsammans med creme fraichen, inte säkert att hela creme fraiche-burken behövs.
Rör ner romen och gräslöken. Smaka av med vitpeppar och spadet från matjessillen, inte för mycket dock för då blir det vattnigt och kan hända att det behövs rinna av i ett kaffefilter ett tag i såna fall.

Bred sedan ut röran på tunnbrödsrullar strax innan servering, rulla på längden och dela på två.




Baconinlindad köttfärslimpa med ädelsost-smak
500g nötfärs
4 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
1,5 dl mjölk
1 ägg
1 liten lök
ca 1,5 tsk salt
ca 1,5 krm peppar
1 paket bacon
100 g creme bonjour Ädelost.
ca 25 g margarin till att smöra formen

Blanda ströbröd, potatismjöl och mjölk och låt svälla i några minuter. Rör ner nötfärsen, ägget och salt och peppar efter smak, samt den finhackade löken. Lägg ut dubbel med gladpack ca 40x30 cm, bred ut nötfärsröran på de i ett jämt lager, plutta där efter ut creme bonjouren över hela innan det rullas ihop à la rulltårta.
Lägg rullen på en ungsfast form som har smorts med margarin och klä rullen med bacon innan den slutligen åker in i ugnen på 200 grader i ca 50 min.
Servera med kokt potatis, haricot verts och karljohansvampsås :P






Bananatoffeepie
1 burk kondenserad mjölk, sötad
200 g digestive (ungefär ett halvt paket)
100 g smör
3 bananer (rekommenderar nog snarare 5-6 bananer för att verkligen känna av banansmaken)
1 paket milda visp
0,5 marabou premium chokladkaka (förvara i kylen i några timmar innan)

Tag av etiketten från burken med kondenserad mjölk och koka i en stor kastrull i 2-4 timmar. Jag kokade min i 3 timmar, men minskar nog till 2,5 timme nästa gång. Kolla burken med jämna mellanrum och se till att den hela tiden är täckt av vatten.
OBS! Mycket viktigt att den sedan svalnar ordentligt innan den öppnas, så gör detta i god tid.
Smula digestiven och rör sedan ner i smöret som har smälts. Tryck ut i en form och ställ i kylen.
När den kondenserade mjölken, nu Dulce de Leche'n, har svalnat så bred ut den i ett jämt lager över digestive-bottnen. Skiva bananerna och lägg ovanpå, vispa grädden (jag brukar i vanliga fall ha lite florsocker i min grädde när jag vispar men detta är redan så sött så denna gången går de alldeles Utmärkt utan något socker i grädden) och kleta ut över bananerna. Slutligen så riv chokladen och strö över hela härligheten.
Färdig att avnjutas.






Behöver jag säga att det var jättegott? Att vi var jättemätta? Att det blev jättelyckat? Och att det faktiskt finns mer Bananatoffeepie i kylen som bara väntar på oss? ^^
Här ser ni en mycker mätt, trätt och belåten Andreas :)

0 comments:

Skicka en kommentar