tisdag 16 november 2010

Angående uppfostran och de olika (köns)rollerna vi ger barn

Stod o väntade på bussen i morse, ovanligt länge t o m eftersom bussafan var förtidig o körde ifrån mig (o alla andra med för den delen).

En mamma som brukar stå där o vänta med sina två barn, en dotter som jag gissar är på sina/sitt sista år på dagis och en son som nyligen börjat skolan, var där igen denna morgon. I vanlig ordning med luren i högsta hugg dvs mindre uppmärksamhet åt barnen.

Båda barnen 'ganska' lugna till en början, ett tu tre började de puttas och småslåss. Mamman är knäpp tyst. Rätt vad det är tar hon tag i flickan och ryter åt henne att var lugn. "Men .... började".
Dom håller sig i skinnet i 4 sekunder, sen börjas det igen. Jepp.... sonen börjar. Puttar, grimaserar hon puttar tillbaka, han mycket hårdare o höjer armen som för att slå. Allt ändå med viss lek.
Mamma greppar tag i flickan igen, "Nu är du lugn! Sluta slåss!"  "Men .... började" "Ja men du behöver inte fortsätta".
Lugnt i några sekunder till. Sonen börjar Igen med att putta på sin syster o så e de igång igen. Vid ett tillfälle håller hon upp foten för att hålla honom på avstånd, varpå han sparkar henne på foten. "Vad gör du?" väser mamman fram, o Dottern svarar... Dottern...Vem var det som sparka egentligen? Är hon så van vid att det är hon som får tillsägelser att även när det är riktigt mot hennes bror så reagerar Hon?

Under hela denna tiden fick sonen en liten lugn tillsägelse medans dottern blev fasthållen och ordentligt tillsagd.

I mina ögon och öron är det här desamma som att flickor ska vara tysta och lugna medans pojkar förväntas hålla liv och hitta på bus. Han är pojke och förväntas vara busig, förväntas puttas, bråkas, osv.
Hon som flicka ska inte vara högljud och busig och bråka med storebror.

Det är inte okej. Samma handling ska bemötas lika, oavsett vem där är som utför den.
Dessutom var det han som startade upp de, det var han som tog steget vidare att sprakas istället för att puttas. Dock inte sagt att hon är oskyldig (när han slutligen satte sig i ett hörn i busskuren så försökte hon få tag på honom igen o retas/tetas).

Men! Samma handling ska bemötas lika, oavsett vem där är som utför den.

0 comments:

Skicka en kommentar